Replica Rolex Submariner: Ghid de cadran oficial


Rolex Submariner este în producție din 1953. În căutarea neîncetată a perfecțiunii, acest model celebru a suferit multe modificări de design de-a lungul anilor, inclusiv actualizări ale cadranului său emblematic. Identificarea corectă a unui cadran vă poate spune multe despre ceas, ceea ce poate părea o sarcină descurajantă dacă sunteți nou în colecțiile Rolex. Acest ghid va oferi o imagine de ansamblu rapidă a celor patru tipuri principale de cadran ale Rolex Submariner și a modului de identificare a acestora.

Prima generație de Rolex Submariner avea un cadran aurit lucios, care prezenta text auriu și detalii pe o suprafață neagră lucioasă. Marcajele luminoase – realizate inițial cu o substanță radioactivă luminoasă (radiu sau tritiu) – au îmbătrânit până la o nuanță de aur potrivită pe multe exemple supraviețuitoare. Cadranul placat cu aur al replica Rolex Submariner poate fi găsit într-o varietate de configurații ușor diferite, în funcție de modelul și anul de producție al lui Submariner. Deși există unele variații ale traseului minutelor, marcajelor, numelui și gradului de adâncime, puteți identifica cu ușurință cadranul aurit după literele sale aurii.

Cadranul aurit este de departe cel mai rar și mai valoros tip de cadran Submariner produs vreodată, iar marea majoritate care a fost produsă vreodată nu mai există. Multe dintre ceasurile originale Rolex Submariner cu cadrane aurite au fost înlocuite cu piese de service ulterioare de-a lungul anilor din cauza uzurii și a deteriorărilor, iar din cauza deficitului lor actual, exemplele bine conservate sunt destul de valoroase. Aceste diferențe subtile care fac colecția de ceasuri de epocă atât de interesantă pot fi diferența dintre un ceas relativ accesibil și unul care costă mult peste șase cifre.

Dacă sunteți nou în colecția de ceasuri Rolex, sunt șanse să fi văzut cadranul strălucitor Submariner. Cele mai comune variante sunt modelele clasice Submariner Date și Dateless. 116610 și versiunea „fără date” din aceeași generație, ref. 14060, sunt asemănătoare ca aspect, dar fără fereastra de dată de pe cadran și lupa ciclopului de pe cristal.

Cadranul Maxi este cea mai recentă generație de cadrane Submariner de la Rolex, urmând estetica generală a predecesorului său, dar având marcatoare de oră mai mari (împreună cu mâini mai largi.) Cadranul Maxi a apărut pentru prima dată în colecția Submariner în cea de-a 50-a aniversare a Submariner ref. 16610LV „Kermit” are, de asemenea, o inserție de ramă din aluminiu verde vibrant. Continuă să fie produs cu referința actuală de ramă ceramică Cerachrom, formată din 6 cifre. Acesta poate fi găsit în diverse culori la toate ceasurile moderne Rolex Submariner, în funcție de referința specifică.

Rolex a înlocuit cadranul aurit al Submarinerului cu un cadran mat în anii 1960. Spre deosebire de varianta aurita, cadranul mat are text alb și episoade luminoase de tritiu deasupra și un finisaj ușor texturat, plat (ne-lucius). Cadranele mate pot fi găsite pe mai multe modele emblematice Rolex Submariner, inclusiv primul Rolex Submariner cu o complicație de dată (modelul 1680; alias „Red Submariner”), primul Submariner cu protecție pentru coroană (modelul 5512) și primul Submariner cu o zgârietură. -cristal de safir rezistent și rezistență la apă de 1.000 de picioare (model 16800).

Deși cadranele mate se găsesc doar pe ceasuri replica Rolex Submariner de epocă, ele au un aspect puțin mai modern și mai funcțional decât cadranele aurite lucioase ale predecesorilor lor. În plus, cadranele mate sunt oarecum mai puțin comune decât predecesoarele lor aurite. Deși sunt încă destul de valoroase și foarte căutate de colecționari, ele sunt totuși semnificativ mai accesibile (și mai accesibile) pe piața secundară.

Prima generație „modernă” de ceasuri Rolex Submariner a început producția în anii 1980. În această perioadă, cadranul mat a făcut loc cadranului lucios, care prezenta o față neagră lucioasă cu text alb și marcatoare de oră, înconjurată de aur alb în jurul secțiunii sale luminoase. Aplicarea marcajelor din aur alb de 18K și finisajul lucios al cadranului au oferit acestei generații de ceasuri o estetică cu mult mai luxoasă și modernă, care continuă să domine piața secundară.